• 10% korting voor leden
  • Eigen tijdschrift
  • Eigen lab
Menu

Deze browser wordt niet langer ondersteund.

Gebruik de nieuwste versie van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera of Apple Safari om alle webinhoud correct weer te geven.

Peltier lamp (160441-71)

Peltier lamp (160441-71)

Overzicht

Lumineuze rendementsbooster

De Peltier Lamp zet warmte van een kaarsvlam om in elektrische energie voor een USB LED leeslampje (model Jansjö van IKEA).

Overzicht

Lumineuze rendementsbooster

De Peltier Lamp zet warmte van een kaarsvlam om in elektrische energie voor een USB LED leeslampje (model Jansjö van IKEA).

€ 107,96
Niet-leden: Normale prijs € 119,95
Op voorraad
Shipping time: approx. end June

Details

Deze lamp zet de warmte van een kaarsvlam om in elektrische energie d.m.v. een Peltier-element. Dit is een soort halfgeleider warmtepomp welke warmte van de ene zijde naar de andere zijde transporteert met verbruik van elektrische energie. Het effect laat zich omkeren. Wanneer we een Peltier-element langs één zijde (met een kaars) verwarmen en aan de andere zijde (met een ventilator) afkoelen zal het elektrische energie genereren.

Thermo-elektrische generator (TEC)

Dit ontwerp maakt gebruik van 2 in serie geschakelde TEC1-12706 Peltier-elementen. Dezen worden tussen twee koellichamen geklemd. Het geheel is in hoogte verstelbaar gemonteerd boven een theelichthouder. De onderste koelplaat spreidt de warmte van het theelicht gelijkmatig over de oppervlakte van de Peltier-elementen. De bovenste koelplaat zorgt samen met een ventilator voor maximale koeling aan de "koude" zijde van de Peltier-elementen.
Een DC/DC boost converter tenslotte converteert de uitgangsspanning van de Peltier-elementen naar een meer bruikbare spanning voor een USB-ledlampje.

Niet logisch, toch efficient

Verrassend is dat de ventilator eveneens gevoed wordt uit de door de Peltier-elementen opgewekte elektrische energie. Toch is de hoeveelheid energie welke uiteindelijk beschikbaar is voor het USB-lampje met ventilator minstens gelijk of hoger dan zonder.
Het hart van de schakeling wordt gevormd door een LTC3105. Dit is een 400 mA step-up DC/DC-omvormer. Dit IC kan opstarten met een ingangsspanning vanaf 250 mV en wordt ook veel bij energy harvesting toepassingen gebruikt.
 

Wezenlijke onderdelen

  • IC1: LTC3105EMS#PBF
  • TEC1, TEC2: TEC1-12706 40x40 mm
  • 1 x USB leeslamp Jansjö (IKEA 702.912.32)

Mechanische onderdelen:

  • Helder acrylaat 5 mm geëxtrudeerd, lasergesneden
  • koellichamen, draadstangen, bouten, dopmoeren, kartelmoeren, trekveren, messing buizen, sluitringen,
  • krimpkous, rubber voetjes, warmtegeleidende pasta, ventilator
De kit bevat alle onderdelen die u nodig heeft om aan de slag te gaan met dit project: de opgebouwde module, plexiglas behuizing met bijbehorende schroeven, Peltier-elementen, ventilator, USB-lampje, DC/DC-omvormer en zelfs een paar theelichtjes. Alles wat u verder nog nodig heeft, zijn lucifers of een aansteker.

Make & Elektor
Het oorspronkelijke idee voor dit project was afkomstig van onze vrienden van het Duitse Make: Magazine. Het werd geselecteerd tijdens de eerste gezamenlijke hardware-meeting van Make en Elektor met als doel om het project verder te laten verfijnen door het Elektor-LAB en er een bouwpakket van te produceren. Het resultaat werd gepubliceerd in Elektor Magazine editie 5/2017 (september & oktober).

Specificaties

Meer informatie
SKU 18125
Fabrikant Elektor Labs
Print nummer 160441

Video's

Reviews (0)

Nog geen reviews. Wees de eerste die dit product reviewed.

Uw review voor Peltier lamp (160441-71)

Uw review voor Peltier lamp (160441-71)

Uw waardering