• 10% korting voor leden
  • Eigen tijdschrift
  • Eigen lab
Menu

Deze browser wordt niet langer ondersteund.

Gebruik de nieuwste versie van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera of Apple Safari om alle webinhoud correct weer te geven.

50 PIC Microcontroller projecten, voor beginners en experts!

Supportpagina 50 PIC Microcontroller Projecten

Op deze pagina vindt u alle software die besproken wordt in het boek 50 PIC microcontroller projecten voor beginners en experts. Alle software is gratis door de schrijvers beschikbaar gesteld, u hoeft niets te betalen. De software is bedoeld voor Windows XP en soortgelijke Microsoft(TM) besturingssystemen. Volg deze instructies zorgvuldig op! Zeker als u op dit gebied weinig ervaring heeft is het belangrijk deze stappen exact te volgen.

Installatie instructies:
1. Download het volledige pakket hier (klik met de rechtermuisknop en kies 'opslaan als', het bestand is circa 11 Mb)

2. Zet dit pakket op de c drive in de root directory c:\ (Wanneer u geverifieerd heeft dat alles werkt kunt u het pakket altijd verplaatsen. Door op de c drive te beginnen hoeft u geen configuratiebestanden te veranderen.)

3. Unzip met behoud van de directory structuur, er is circa 18 Mb ruimte nodig (Wanneer u geverifieerd heeft dat alles werkt kunt u het pakket altijd verplaatsen en directories veranderen. Door op de c drive te beginnen hoeft u geen configuratiebestanden te veranderen). Wanneer u niet in het bezit bent van een unzip programma kunt u er hier eentje gratis downloaden. U kunt ook naar de officiele website van Winzip gaan daar een betaalde versie aanschaffen.

4. Draai het setup programma in de directory c:\picdev2\tools\VB50 setup\setup (Dit installeert een aantal dll en ocx bestanden die nodig zijn voor de extra programma's. U kunt de default directory accepteren of zelf iets kiezen. Controleer of het programma daadwerkelijk in c:\picdev2\tools\VB50 setup\ staat. Is dat niet zo dan heeft u stap 2 of 3 niet correct uitgevoerd, als u toch doorgaat zal de software niet correct werken. )

5. Wanneer u de Wisp648 programmer niet aan com poort 1 gaat aansluiten, lees dan de sectie "Veel gestelde vragen" voor instructies (Als uw Wisp648 wel aan com poort 1 zit hoeft u niets te doen).

6. Lees nu de tutorial in het boek (en ontdek de fascinerende wereld van PIC microcontrollers!).

Opmerking:
De directory c:\picdev2\project\lopend is leeg, dat hoort ook zo.

Aanvullingen en wijzigingen:
Vanaf 1 juli 2010 bevat de download een nieuwere versie van JALedit. Op pagina 38 moet deze tekst:

jal 2.4j (compiled Mar 12 2009)
0 errors, 0 warnings
Code area: 153 of 8192 used (words)
Data area: 18 of 368 used
Software stack available: 96 bytes
Hardware stack depth 2 of 8

Vervangen worden door deze tekst:

jal 2.4j (compiled Mar 12 2009)
Errors :0       Warnings :0
Code   :153/8192    Data:18/368  Hardware Stack : 2/8  Software Stack :96.

Links naar fabrikanten ivm met datasheets en andere informatie:
Let op: alle links openen in een nieuw venster.
De Wisp648 programmer, PICs en andere onderdelen kunt u bestellen bij Voti(aanbevolen).

Microchip Technology Inc (fabrikant van o.a. PIC microcontrollers en toebehoren).
Emerging Display Technologies Corporation (fabrikant van o.a. LCD displays).
Dallas Semiconductors (fabrikant van o.a. rs232 en geheugen chips).
Daventech (fabrikant ultrasoon sensoren)
ON Semiconductors (fabrikant van o.a. mosfets)

Veel gestelde vragen (FAQ)

1. In heb Visual Basic 5.0 maar als ik de sources wil gebruiken krijg ik soms een laadfout op gauge.ocx

Dit is de control die zorgt voor de weergave van de wijzerplaat bij bijvoorbeeld de voltmeter. Gauge.ocx staat op de Visual Basic CD maar wordt niet standaard mee geïnstalleerd. Download dit pakketje en voor deze instructies uit:
1. Kopieer gauge32.ocx naar een directory, bijvoorbeeld
c:\windows\system32
2. Voeg gauge32.ocx to aan de registry door dit commando uit te voeren (in 'uitvoeren' onder de start knop)
regsvr32 c:\windows\system32\gauge32.ocx
3. Voeg de ontwikkel licentie toe door dit commando uit te voeren (in 'uitvoeren' onder de start knop)
vbusc.exe
De sources uit het download pakket werken nu. Wilt u in uw eigen projecten ook van wijzerplaten gebruik maken voeg dan de ocx toe aan uw project met 'add components'

2. Ik heb JALedit verplaatst naar een andere directory maar nu werkt het ineens niet meer. Het programma blijft hangen en geeft opeens een hele reeks onbegrijpelijke foutmeldingen. Ik heb de directories netjes bij de JALedit settings aangepast.

JALedit kan niet overweg met lange directory namen of namen met een spatie erin. Hou de namen kort en zorg dat er geen spaties inzitten. Dat geldt dus voor de directory waar JALedit zelf in staat, maar ook de directorie van JALv2, uw programma, de libraries, kortom alle directories en bestandnamen waar JALedit mee te maken krijgt.

3. Hoe kan ik aan de meest recente versie van JAL komen.

Het meest eenvoudig is de starterpack te downloaden. U vindt daarin de laatste versies van JAL, JALedit, de _bert libraries en alle ondersteunende bestanden geschikt voor gebruik met mijn boeken. Als u een nieuwe versie gaat gebruiken moet u alle bestanden uit de starterpack gebruiken. Soms heeft een nieuwe versie van JAL iets andere libraries of ondersteunende bestanden nodig. Door alle bestanden uit de starterpack te gebruiken weet u zeker dat u weer een bij elkaar passende en werkende combinatie heeft.

1. Download de meest recente starterpack hier (het downloadpakket staat bovenaan op de pagina).
2. Volg de instructies bij dit pakket.

4. Mijn programma wil niet compileren, ik krijg een foutmelding van windows.

Er zit een spatie in de naam van uw programma, of in het pad. Hou de namen kort en zorg dat er geen spaties inzitten. Dat geldt dus voor de directory waar JALedit zelf in staat, maar ook de directorie van JALv2, uw programma, de libraries, kortom alle directories en bestandnamen waar JALedit mee te maken krijgt.

5. Ik wil de Wisp programmer niet aan com poort 1 aansluiten. Wat moet ik nu doen?

Open JALedit en kies de menu opties "Compile", "Environment Options","Programmer". De onderste regel in deze window is nu: port com1 wait err go %F
Deze moet vervangen worden door: port comX wait err go %F
Waarbij op X het nummer van de compoort moet komen. Wanneer u de Wisp programmer op com poort 4 hebt aangesloten wordt de onderste regel dus port com4 wait err go %F (gèèn spatie tussen com en 4).

6. Welk bestand heb ik nodig in de tools.

In de tools directory staan diverse bestanden. Wilt u het programma gewoon gebruiken dat heeft u alleen het bestand nodig dat eindigt op .exe U kunt het programma opstarten door hierop dubbel te klikken. In sommige gevallen is de VB5.0 broncode in een aparte directory bijgevoegd.

PIC microcontroller links
Veel JAL gebruikers zijn lid van de Yahoo JAL groep. Dit is de ideale plaats om vragen te stellen over programmeren in JAL. Er heerst een vriendelijke en open sfeer, ook geschikt voor beginners. Let op: de groep is internationaal, de voertaal is Engels!

Gebruikers met een website zijn vaak aangesloten bij de JAL webring geschikt om rond te surfen op zoek naar ideetjes of projecten. U kunt uw eigen site of webpagina hier natuurlijk ook aanmelden, graag zelfs!
Voor microprocessoren in zijn algemeenheid is veel informatie te vinden in de piclist. Daar hoort ook een zeer actieve mailing list bij met erg veel post, dus weet waaraan u begint.

De laatste nieuwe versie van JAL V2 vindt u op de JAL v2 homepage. Let wel op: bij een overgang naar een nieuwe versie moet soms in de libraries ook iets aangepast worden. Gaat u over naar een nieuwe versie zet dan alle 'oude' spullen apart zodat u gemakkelijk weer terug kunt als u er niet uit komt. Het is vaak handiger te upgraden via de starterpacks. U krijgt dan meteen een nieuwe versie van de _bert library en de ondersteunende libraries.