• 10% korting voor leden
 • Eigen tijdschrift
 • Eigen lab
Menu

Deze browser wordt niet langer ondersteund.

Gebruik de nieuwste versie van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera of Apple Safari om alle webinhoud correct weer te geven.

Support Page Kunstmatige Intelligentie

Support kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie, breng uw microcontroller tot leven!
een boek van Bert van Dam

Op deze pagina vindt u alle software die besproken wordt in het boek Kunstmatige Intelligentie, breng uw microcontroller tot leven!
Alle software is gratis door de schrijvers beschikbaar gesteld, u hoeft niets te betalen. De software is bedoeld voor Windows XP, of soortgelijke Microsoft(TM) besturingssystemen. 
Volg deze instructies zorgvuldig op! Zeker als u op dit gebied weinig ervaring heeft is het belangrijk deze stappen exact te volgen.

Installatie instructies:

 1. Download het volledige pakket hier (klik met de rechtermuisknop en kies 'opslaan als', het bestand is circa 7 Mb)
 2. Zet dit pakket op de c drive in de root directory c:\ (Wanneer u geverifieerd heeft dat alles werkt kunt u het pakket altijd verplaatsen. Door op de c drive te beginnen hoeft u geen configuratiebestanden te veranderen.)
 3. Unzip met behoud van de directory structuur, er is circa 16 Mb ruimte nodig(Wanneer u geverifieerd heeft dat alles werkt kunt u het pakket altijd verplaatsen en directories veranderen. Door op de c drive te beginnen hoeft u geen configuratiebestanden te veranderen). Wanneer u niet in het bezit bent van een unzip programma kunt u er hier eentje gratis downloaden. U kunt ook naar de officiele website van Winzip gaan daar een betaalde versie aanschaffen.
 4. Draai het setup programma in de directory c:\picai\boek\setup (Dit installeert een aantal dll en ocx bestanden die nodig zijn voor de extra programma's. U kunt de default directory accepteren of zelf iets kiezen. Controleer of het programma daadwerkelijk in c:\picai\boek\setup staat. Is dat niet zo dan heeft u stap 2 of 3 niet correct uitgevoerd, als u toch doorgaat zal de software niet correct werken. )
 5. Wanneer u de Wisp628 programmer niet aan com poort 1 gaat aansluiten, lees dan de sectie "Veel gestelde vragen" voor instructies (Als uw Wisp628 wel aan com poort 1 zit hoeft u niets te doen).
 6. Lees nu de tutorial in het basisboek Kunstmatige Intelligentie (en ontdek de fascinerende wereld van de kunstmatige intelligentie en lerende machines!).

Opmerking:

De directories c:\picai\projecten\gereed en c:\picai\projecten\lopend zijn leeg, dat hoort ook zo. U kunt deze directories gebruiken om uw eigen werk in op te slaan. Ik raadt u aan binnen deze directories voor ieder project een eigen directory aan te maken waarin u alles bewaart dat met dat project te maken heeft. U kunt hierbij denken aan de JAL sources, schema's, foto's, artikelen over dit onderwerp et cetera.

Aanvullingen en wijzigingen

Maakt u gebruik van de Wisp648 in plaats van de Wisp628 dan gelden de volgende wijzigingen voor u:

1. Overal in de tekst moet u Wisp648 lezen als daar Wisp628 staat (dus ook op deze website).

2. Een aparte gestabiliseerde voeding is niet meer noodzakelijk, u kunt hiervoor de stabilisator van de Wisp648 gebruiken. De gelijkspanningtrafo of "dikke stekker" die u hierop aansluit moet 9..18 volt gelijkspanning leveren. Wanneer u deze voeding gebruikt mag u geen andere voeding op uw steekbord tegelijkertijd aansluiten.

3. De programmer dongle is niet meer nodig. In plaats daarvan kunt u de jumper op de programmer verzetten. Vergeet niet deze jumper na afloop weer los te maken!

Fouten

Project 5.2

De spreadsheet in de download bij dit project is niet geheel correct, u kunt hier de juiste versie incl. JAL programma downloaden: klik met de rechtermuisknop en kies 'opslaan als'. Dat heeft consequenties voor de matrix op pagina 66, figuur 35, het programma zelf en vector 7 die nu het correcte resultaat geeft. Op pagina 68 staat de Elegans stil. In figuur 35 zijn bovendien "directional" en "light' omgewisseld. Sinds 11 mei 2008 is dit in de download aangepast en bevat deze de correcte versie.

Links naar fabrikanten ivm met datasheets en andere informatie:

Let op: alle links openen in een nieuw venster.

Microchip Technology Inc (fabrikant van o.a. PIC microcontrollers en toebehoren). U kunt op deze website de datasheets downloaden voor de PICs die u gebruikt. Enkele cijfers zijn vaak door een X vervangen omdat de datasheet meerdere types beschrijft, bijvoorbeeld 16f87X voor de 16f877. Merk op dat er vaak een (klein) verschil zit tussen de A en niet-A versies. Het gaat om de volgende exemplaren:

12f675
16f877 of 16f877A

Emerging Display Technologies Corporation (fabrikant van o.a. LCD displays).

 

Dallas Semiconductors (fabrikant van o.a. rs232 en geheugen chips). U zoekt het volgende datasheet:

MAX220-MAX249

 

Philippe (Philo) Hurbain (gegevens van Lego electromotoren)

 

Daventech (fabrikant ultrasoon sensoren)

 

ON Semiconductors (fabrikant van o.a. mosfets)

 

Hitachi (o.a. LCD displays). U kunt hier de algemene datasheet downloaden. Als het door u aangeschafte LCD scherm compatible is vindt u hier de relevante informatie. U zoekt de volgende datasheet:

Hitachi HD44780U LCD Controller

Een overzicht van de componenten per project:

U kunt aan de hand van deze spreadsheet zelfstandig alle onderdelen voor dit project aanschaffen. Van de 16f877 PIC kunt u zowel de A als de niet-A versie gebruiken in de projecten in dit boek. Let op: voor de A versie dient u de library 16f877A_bert te gebruiken en voor de niet-A versie de library 16f877_bert.

Om het u gemakkelijk te maken heeft de webwinkel Voti een speciaal hardware pakket samengesteld voor u als lezer van dit boek, dat u hier kunt bestellen. Hierin vindt u een verzameling onderdelen waarmee u een groot deel van de projecten kunt maken (het enige waar u zelf voor moet zorgen is het frame van de robot en twee motoren). Het is een betrouwbare Nederlandse webwinkel, gespecialiseerd in PIC's en toebehoren. U kunt dus snel aan de slag.

Wilt u gebruik maken van de in het boek beschreven programmer Wisp628 dan kunt u deze hierbestellen. U kunt ook de nieuwere versie van deze programmer, de Wisp648, aanschaffen. Deze is volledig compatibel met de Wisp628, maar heeff een ingebouwde voeding en een ingebouwde dongle voor de 12F675.

Veel gestelde vragen (FAQ)

0. Figuur 6 van hoofdstuk 2 uit het boek in kleur:

Oranje (links), blauwe (midden) en gele keel (rechts) bij de Uta Stansburiana hagedis. Foto: Barry Sinervo van de University of California, Santa Cruz.

1. Zit er verschil tussen de 16f877 en de 16f877A

Ja, maar de meeste verschillen zijn inwendig, daar merkt u niets van. Wel heeft elke PIC zijn eigen library. Voor de 16f877 moet u als library 16f877_bert gebruiken en voor de 16f877A de 16f877a_bert library.

2. Ik kan de tekst op de PIC niet meer lezen en weet dus niet of het de 16f877 is of de 16f877A.

Het beste kunt u direct na aanschaf onderop de PIC een klein stickertje plakken met het juiste type nummer erop. Dat is nu natuurlijk te laat. Zet het volgende programma in de PIC:

-- JAL 2.1 
include 16f877_bert 
 
var volatile byte CMCON at 0x9C 
 
-- define variables 
var byte resist 
 
forever loop 
 
cmcon = 7 
resist = 0 
resist = cmcon 
 
 serial_sw_write(resist) 
delay_100ms(1) 
 
end loop

Start uw terminal programma op de PC. Krijgt u als antwoord 7 binnen dan betreft het de A versie, krijgt u 0 binnen dan is het de niet-A versie. De reden hiervoor is dat u met CMCON = 7 de twee comperatoren in de PIC aanzet. De niet-A versie heeft echter geen comperatoren, dus aanzetten lukt niet. Merk op dat u in dit geval (als uitzondering!) de 16f877_bert library kunt gebruiken ongeacht of u het A of niet-A type test.

3. Zijn er meer boeken van deze schrijver verschenen

Jazeker, meer informatie over reeds verschenen boeken en hoe ze besteld kunnen worden vindt u hier.

4. In heb Visual Basic 5.0 maar als ik de sources wil gebruiken krijg ik soms een laadfout op gauge.ocx

Dit is de control die zorgt voor de weergave van de wijzerplaat bij bijvoorbeeld de voltmeter. Gauge.ocx staat op de Visual Basic CD maar wordt niet standaard mee geïnstalleerd. Download dit pakketje en voor deze instructies uit:

1. Kopieer gauge32.ocx naar een directory, bijvoorbeeld

c:\windows\system32

2. Voeg gauge32.ocx to aan de registry door dit commando uit te voeren (in 'uitvoeren' onder de start knop)

regsvr32 c:\windows\system32\gauge32.ocx

3. Voeg de ontwikkel licentie toe door dit commando uit te voeren (in 'uitvoeren' onder de start knop)

vbusc.exe

De sources uit het download pakket werken nu. Wilt u in uw eigen projecten ook van wijzerplaten gebruik maken voeg dan de ocx toe aan uw project met 'add components'

5. Waar kan ik terecht met vragen?

Veel JAL gebruikers zijn lid van de JAL Yahoo Usergroup (ik dus ook). Lidmaatschap is gratis en de leden zijn vriendelijk en behulpzaam. Het is een internationale groep, de voertaal is dus Engels. Het adres ishttp://groups.yahoo.com/group/jallist/

6. Ik heb JALedit verplaatst naar een andere directory maar nu werkt het ineens niet meer. Het programma blijft hangen en geeft opeens een hele reeks onbegrijpelijke foutmeldingen. Ik heb de directories netjes bij de JALedit settings aangepast.

JALedit kan niet overweg met lange directory namen of namen met een spatie erin. Hou de namen kort en zorg dat er geen spaties inzitten. Dat geldt dus voor de directory waar JALedit zelf in staat, maar ook de directorie van JALv2, uw programma, de libraries, kortom alle directories en bestandnamen waar JALedit mee te maken krijgt.

7. Hoe kan ik aan de meest recente versie van JAL komen.

Het meest eenvoudig is de starterpack te downloaden. U vindt daarin de laatste versies van JAL, JALedit, de _bert libraries en alle ondersteunende bestanden. Als u een nieuwe versie gaat gebruiken moet u alle bestanden uit de starterpack gebruiken. Soms heeft een nieuwe versie van JAL iets andere libraries of ondersteunende bestanden nodig. Door alle bestanden uit de starterpack te gebruiken weet u zeker dat u weer een bij elkaar passende en werkende combinatie heeft.

 1. Maak een backup van de directory waarin uw JAL spullen staan. Het eenvoudigst is de hele directory even te zippen of op een memory stick of CD te zetten. Zo weet u zeker dat u terug kunt mocht het fout gaan. Noteer de settings van JALedit wanneer u deze aangepast heeft.
 2. Download de meest recente starterpack hier (het downloadpakket staat bovenaan op de pagina).
 3. Pak het gezipte bestand uit en verdeel de inhoud over de betreffende directories. Overschrijf de bestanden die daarin reeds aanwezig zijn.
 4. Start JAL edit, en pas de settings aan volgens de gegeven die u bij stap 1 heeft verzameld (alleen indien u deze zelf aangepast had). Anders hoeft u alleen alle verwijzigen naar "PICjal" te veranderen in "PICai". Compileer een klein proef programma en verifieer dat alles nog correct werkt.
 5. U kunt ook de instructie volgen bij het zip bestand zelf. Hier wordt uitgelegd hoe u een aparte programmeeromgeving kunt maken in c:\PICjal. Op die manier heeft u zowel de nieuwe (in PICjal) als de boekversie (in PICai) van de programmeer omgeving beschibaar. Dit is handig wanneer een van de JAL versies niet volledig terugwaards compatibel is. Zelf heb ik dit ook zo gedaan.

8. Mijn programma wil niet compileren, ik krijg een foutmelding van windows.

Er zit een spatie in de naam van uw programma, of in het pad. Hou de namen kort en zorg dat er geen spaties inzitten. Dat geldt dus voor de directory waar JALedit zelf in staat, maar ook de directorie van JALv2, uw programma, de libraries, kortom alle directories en bestandnamen waar JALedit mee te maken krijgt.

9. Ik wil de Wisp programmer niet aan com poort 1 aansluiten. Wat moet ik nu doen?

Open JALedit en kies de menu opties "Tools", "Environment Options","Programmer". De onderste regel in deze window is nu

port com1 wait err go %F 

Vervang de 1 in com1 door het nummer van de compoort die u gebruikt. Wanneer u de Wisp programmer op com poort 4 hebt aangesloten wordt de onderste regel dus port com4 wait err go %F  (let op er zit geen spatie tussen com en 4).

10. Ik mijn programma's graag simuleren voordat ik ze in een PIC zet. Kan dat?

Dat kan zeer zeker, met het programma PicShell. U kunt hiermee programma's schrijven en downloaden naar de programmer, maar u kunt ze ook simuleren. U kunt het programma hier downloaden. Kijk regelmatig op die pagina en download steeds de laatste versie. Het programma is nog in ontwikkeling maar is reeds bijzonder krachtig!

11. Welk bestand heb ik nodig in de VB directory.

In de VB (Visual Basic) directory staan diverse bestanden. Wilt u het programma gewoon gebruiken dat heeft u alleen het bestand nodig dat eindigt op .exe U kunt het programma opstarten door hierop dubbel te klikken. Bent u in het bezit van VIsual Basic 5.0 dan kunt u deze programma's ook aan uw eigen eisen en wensen aanpassen. U moet dan het bestand gebruiken dat eindigt op .vbp

12. Ik heb de SRF05, waar moet ik het "mode" contact op aansluiten?

De SRF05 is de opvolger van de SRF04. Deze nieuwe versie kan een grotere afstand meten en heeft een micro LED achterop die het pulse signaal zichtbaar maakt. Voor de projecten in het boek moet u de SRF05 is de "SRF04 stand" gebruiken. De "mode" aansluiten moet u dan niet gebruiken, en dus nergens op aansluiten (de unit trekt deze pin inwendig hoog).

PIC microcontroller links

Veel JAL gebruikers zijn lid van de Yahoo JAL groep (aanbevolen), en aangesloten op de mailinglist. Dit is de ideale plaats om vragen te stellen over programmeren in JAL. Er heerst een vriendelijke en open sfeer, ook geschikt voor beginners. Let op: de groep is internationaal, de voertaal is Engels!

Gebruikers met een website zijn vaak aangesloten bij de JAL webring geschikt om rond te surfen op zoek naar ideetjes of projecten. U kunt uw eigen site of webpagina hier natuurlijk ook aanmelden, graag zelfs!

Voor microprocessoren in zijn algemeenheid is veel informatie te vinden in de piclist. Daar hoort ook een zeer actieve mailing list bij met erg veel post, dus weet waaraan u begint.

De laatste nieuwe versie van JAL V2 vindt u op de JAL v2 homepage. Let wel op: bij een overgang naar een nieuwe versie moet soms in de libraries ook iets aangepast worden. Gaat u over naar een nieuwe versie zet dan alle 'oude' spullen apart zodat u gemakkelijk weer terug kunt als u er niet uit komt. Het is vaak handiger te upgraden via de starterpacks. U krijgt dan meteen een nieuwe versie van de _bert library en de ondersteunende libraries.

Andere interessante sites 

 Roman Black  Kelsey Park Sports College
 Claudiu Chiculita  James Clar
 Cool Edit shareware  

 Terug naar het Boek