Een onderzoeksteam van de Karlsruhe University of Technology (KIT) heeft een software-simulatiesysteem ontwikkeld waarmee de architectuur  van programma’s kan worden beoordeeld voordat de fase van testen in de praktijk begint. Hiermee worden problemen met onder andere betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid al vroegtijdig gesignaleerd en is een belangrijke kostenbesparing mogelijk.

 

De meeste software wordt in een proces van ‘trial-and-error’ ontwikkeld. Volgens professor Ralf Reussner van het KIT kunnen met het nieuwe simulatiesysteem PALLADIO niet-functionele eigenschappen zoals prestaties, betrouwbaarheid, onderhoudbaarheid en kosten in kaart worden gebracht. Bovendien geeft dit open-source simulatiesysteem inzicht in schaalbaarheid, gebruik van resources en distributie-eigenschappen van de software. De complete layout wordt getest voordat met het eigenlijke bouwen van de software wordt begonnen.

 

Op dit moment wordt het PALLADIO-simulatiesysteem ook geschikt gemaakt voor het beoordelen van de prestaties van software in een cloud-computing omgeving.

 

Meer info:
http://www.kit.edu/visit/pi_2012_8957.php