Texas instruments introduceert een tweetal IC’s dat het draadloos opladen van draagbare apparatuur makkelijker maakt. Het duo bestaat uit een draadloze ontvanger met geïntegreerde acculader en een ‘vrije positie’-zender die het oplaadgebied met een factor vier vergroot.

 

De draadloze ontvanger (bq51050B) is compatibel met de 1.1 Qi standaard van het Wireless Power Consortium (WPC). Bij deze 20-volts ontvanger zijn de gelijkrichter, spanningsregeling, communicatiebesturing en Li-ion acculader in één chip geïntegreerd. Hiermee worden een hoog rendement en een besparing van 60% op het printoppervlak gerealiseerd.

 

De bijbehorende zender (bq500410A) is de eerste draadloze energieoverdrager die het voor een Qi-compatibel draadloos apparaat mogelijk maakt om op te laden binnen een oppervlak van minimaal 70 x 20 mm, dat is vier keer zo groot als het huidige maximale oplaadgebied van 18 x 18 mm. De bq500410A heeft een rendement van meer dan 70% en beschikt over een uniek detectiemechanisme dat het systeem beschermt door de energieoverdracht te stoppen als er een metalen voorwerp tussen de zender en de ontvanger wordt gedetecteerd.